Bon Iver – For Emma, Forever Ago (2008)

Idag firar jag och min fru ett år som gifta! Jag har funderat lite över vilken skiva som skulle kunna passa att ackompanjera en dag som denna. Den skiva som kanske ligger närmast till hands är Father John Mistys I Love You, Honeybear, som vi har lyssnat mycket på tillsammans. Men den har jag ju redan skrivit om tidigare.

..Så det behövde bli någon annan, och jag kom då att tänka på Bon Ivers vackra debutplatta For Emma, Forever Ago. Ett mycket lämpligt val dessutom, för albumet skrev han ju trots allt som en hyllning till sin fru.

…Hade jag fått för mig…

Bon Iver, eller Justin Vernon som han heter i verkligheten, skrev inte alls For Emma till sin fru. Han hade faktiskt inte ens någon fru vid tidpunkten. Den fiktiva ”Emma” som Vernon sjunger om ska enligt honom själv tolkas som en metafor för en sorg som inte går att radera. Vernon mådde oerhört dåligt under skapandet av albumet. Med kärlekslivet hade det skitit sig och han hade förlorat alla sina pengar på online-poker. For Emma, Forever Ago komponerade och spelade han in som självterapi under tre månader helt ensam isolerad i en jaktstuga någonstans i Wisconsins vildmarker.

Ett mycket bra album är det hur som helst.

Bästa spår: 01 Flume

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s