Elliott Smith – From A Basement On The Hill (2004)

När Elliot Smith tog sitt liv genom att hugga sig själv i bröstet med en kniv i oktober 2003 lämnade han efter sig ett halvfärdigt From A Basement On The Hill. Han hade då arbetat på runt 50 låtar och hade egentligen tänkt sig ett göra ett dubbelalbum, men vid tidpunkten för hans död saknades fortfarande sång på en stor del av materialet. From A Basement On The Hill komponerades helt enkelt ihop av de femton spåren som var mest klara.

De flesta låtarna på skivan handlar på ett eller annat sätt om Smiths depressioner och drogmissbruk. Med facit i hand blir en del av texterna nästan obehagliga att lyssna på.

När From A Basement On The Hill är bra är det briljant. Men det är också ganska ojämnt och ofokuserat. Huruvida slutprodukten överensstämmer med Smiths vision eller inte råder det delade meningar. De som fick uppdraget att färdigställa albumet var Rob Schnapf (som hade producerat Smiths tidigare plattor) samt Joanna Bolme (Smiths tidigare flickvän). Ingen av dem hade egentligen varit delaktiga under själva inspelningarna av From A Basement On The Hill. David McConnell, som var den som hade varit mest delaktig, blev aldrig ens konsulterad. På frågan om vad hans föreställning var att Smith hade tyckt om slutresultatet svarade McConnell att Smith troligen hade levererat ett album som var mer ”in your face”, med fler låtar och annan ljudmix.

Bästa spår: 03. Pretty (Ugly Before)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s