Mike Oldfield – Crises (1983)

När Mike Oldfields fantastiska ”Moonlight Shadow” släpptes som den andra singeln från Crises uppfattades den av många att handla om mordet på John Lennon. Egentligen är det dock inte mycket i låtens text som överensstämmer med de faktiska förhållandena vid mordtillfället. Dels sköts Lennon med fyra kulor och inte med sex som personen i låten, dels hände detta på ett helt annat klockslag än vad låten gör gällande och dessutom på en måndag i stället för en lördag. I en intervju 1995 tillfrågades Oldfield om låtens eventuella koppling till Lennons mord. Han medgav då att det kanske funnits en undermedvetet sådan i alla fall. Oldfield hade anlänt till New York samma kväll som mordet ägde rum, och bodde bara ett par kvarter bort från Dakota Building där Lennon sköts.

”Moonlight Shadow” är väl så nära en perfekt poplåt som man kan komma egentligen. Men förväntar man sig att resten av Crises ska bestå av dängor i samma kaliber blir man besviken. Oldfield såg sig som en konstnär i första hand, och gjorde poplåtarna mest för att hålla skivbolagssnubbarna tillräckligt nöjda för att han också skulle få syssla med den musik som han egentligen ville syssla med. Därav utgörs första halvan av Crises av långa instrumentala partier och den andra halvan av mer poporienterat material. Det förstnämnda är inte riktigt min kopp te, och på den andra är det egentligen bara ”Moonlight Shadow” som är särskilt bra. Men den är ju å andra sidan fenomenal.

2 reaktioner till “Mike Oldfield – Crises (1983)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s