John Lennon – Double Fantasy (1980)

Life is what happens to you while you’re busy making other plans”, är ett av de mest kända citaten av John Lennon. Citatet kommer från låten ”Beautiful Boy (Darling Boy)” på albumet Double Fantasy. Låten skrev han till sin då fem år gamla son Sean.

Är det inte lite så det känns ibland? Att dagarna liksom bara går. Och veckorna. Och så månaderna och sen åren. ….Och det känns som att man bara går omkring och väntar på någonting. Något som ska få alla de där bitarna att falla på plats så att man kan börja leva sitt liv. Man tänker att man nog äntligen kommer att känna att man har hamnat på rätt ställe bara man ”får det där jobbet”, eller ”kommer in på den där utbildningen”, eller vad som helst.

Men det blir aldrig så och helt plötsligt vaknar man upp och så är man gammal och ska snart dö.

Citatet är egentligen felaktigt tillskrivet Lennon. Han hade stulit uttrycket (medvetet eller omedvetet) från en gammal Reader’s Digest-artikel från 1957. Allen Saunders hette mannen som ursprungligen skrev frasen.

Double Fantasty var John Lennons comeback efter flera års pappaledighet. Recensionerna av albumet var till en början mycket ljumma. Kritikerna tyckte att det var för självupptaget och för fokuserat på att förmedla en idealiserad bild av Johns och Yokos äktenskap. Kritikerna ändrade dock åsikt när Lennon mördades bara tre veckor efter releasen. Hans plötsliga död gjorde honom het igen, tyckte de, och så reviderades betygen.

Det exemplar av Double Fantasy som Lennon signerade åt Mark Chapman bara timmar innan Chapman mördade honom är faktiskt världens mest värdefulla vinylskiva. Senaste gången exemplaret såldes var för tjugo år sedan. Den gången gick det under klubban för c:a 400 000 dollar.

Bästa spår: 10. Woman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s