Lou Reed – New York (1989)

New York är en skiva som ofta glöms bort när man pratar Lou Reed. Det är synd, för det är egentligen en jäkligt bra skiva. Den låter olikt det mesta som kom på 80-talet, som ju var något av reverbets och syntens årtioende. Reed struntade förstås fullkomligt i de rådande trenderna och gjorde ett back-to-basics-rock n- roll-album i stället. Antagligen är det också därför som det fortfarande håller, över trettio år senare. Reed ville att texterna, som är politiskt laddade, skulle hamna i fokus och ville av den anledningen hålla både låtuppbyggnader och arrangemang så simpla som möjligt. I vad som närmast kan beskrivas som ett konceptalbum rapporterar Reed om tillståndet i sin hemstad efter nästan ett decennium av Reagan-styre och fri marknadsekonomi. Det är en dyster bild han målar upp. Från Wall Streets skyskrapor blickar förmögna börs-yuppies ut över förslummade sidogator där uteliggarna ligger utslagna och uppradade. Donald Trump, som då var känd fastighetsmagnat i New York, omnämns faktiskt i en av texterna.

Bästa spår: 06. Last Great American Whale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s