Lou Reed – Transformer (1972)

Med ”Walk On The Wild Side” fick Lou Reed sin första – och kanske egentligen enda – riktiga hit under karriären. Under många år frustrerade det Reed att han alltid förväntades spela låten var han än höll en konsert, och att ”Walk On The Wild Side” dessutom kunde vara den enda låten som en del av hans konsertbesökare gick igång på. Det var först på ålderns höst som Lou Reed kunde återförsonas med låten: ”Hade det inte varit för den låten… Vem vet? Kanske skulle jag stå och gräva ett dike någonstans”, sa han i en intervju 2004; ”så tack gode gud för den”.

Transformer var Lou Reeds andra soloalbum. Det första hade floppat, och därför såg skivbolaget RCA Records gärna att den då superheta David Bowie skulle bistå Reed i skapandet av uppföljaren. Bowie, som själv var ett stort Velvet Underground och Lou Reed-fan, tog på sig producentrollen, men det var inte utan bryderier. Bowie hyste stor respekt för Reed och var orolig för att göra honom besviken. Inspelningarna ägde rum i London. Bowie stod tillsammans med sin gitarrist Mick Ronson för arrangemangen på skivan. Samtliga låtarna är dock skrivna av Reed. Kombinationen är förstås giftig värre.

Skivans stora hit blev som sagt ”Walk On The Wild Side”. Den släpptes som singel tillsammans med ”Perfect Day”. Den senare låten fick ett nytt liv nästan 25 år senare, då den användes i kultfilmen ”Trainspotting” som bakgrundsmusik till huvudkaraktären Rentons (spelad av Ewan McGregor) heroinöverdos. En bra film och en ännu bättre låt!

Bästa spår: 03. Perfect Day

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s