Metallica – Black Album (1991)

Det fick bli Metallicas Black Album på springturen idag. Det är förstås inte särskilt creddigt, men funkar fint att träna till. Med heavy metal som ljudmatta till träningen känns det alltid som att man tränar bra mycket hårdare än vad man egentligen gör. Annars har jag aldrig varit någon större Metallica-fantast. T.o.m. på högstadiet lyssnade jag mest på dem som ett alibi. I bonnhålan som jag kommer ifrån riskerade man ett kok stryk om det framkom att man gillade musik som inte var misogyn eller homofobisk, eller både och. Metallica var tillräckligt macho för att passera toleranskorridoren.

Black Album var Metallicas första platta att produceras av fantomproducenten Bob Rock. Med Black Album tog Metallica ett steg ifrån den thrash metal som de ditintills hade sysslat med, och med hitsinglar som ”Enter Sandman” och ”Nothing Else Matters” innebar skivan bandets stora kommersiella genombrott. Av denna anledning skyrs förstås Black Album som pesten av hardcorefansen. Men har man lite överseende med James Hetfields brunstläten, det taggiga gitarrsoundet och att ”Enter Sandman” har den kanske fånigaste texten i heavy metal-historien (Iron Maidens töntiga Drakar & Demoner-lyrik inkluderad) får man ändå erkänna att Black Album består i en samling rätt goa låtar.

Metallica hade grava samarbetssvårigheter med Bob Rock. Med bakgrund som ett underground-band som till stor de producerat sina skivor själva var de inte vana vid att bli domderade runt av en big shot-producent som Rock. James Hetfield uppskattade heller inte att Rock hade mage att klaga på kvaliteten i hans texter. Det dröjde inte länge innan Rock kom att tilldela Hetfield öknamnet ”Dr. No”, eftersom frontsångaren sågade hans idéer redan innan han hunnit artikulera dem färdigt. Mot slutet av inspelningssessionerna var parterna rörande överens om att aldrig mer jobba tillsammans igen. Ändå kom de faktiskt att samarbeta över ytterligare tre album. Men det är en annan historia.

Bästa spår: 02. Sad But True

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s