Led Zeppelin – Led Zeppelin II (1969)

Led Zeppelins andra album börjar med Jimmy Pages ikoniska riff till ”Whole Lotta Love”. Det som sedan följer är en regelrätt rock n’ roll-stuvning komplett med alla de nödvändiga ingredienserna. Här finns både falsettskriken och gitarrsolona. På det instrumentala åttondespåret ”Moby Dick” bjuds vi t.o.m. på det idag så sällan hörda (och inte särskilt saknade) trumsolot. Låten är i själva verket helt uppbyggd på Bonhams spontana trumjammanden i studion, vilka Page spelade in och klistrade samman till en låt. Tre av låtens drygt fyra minuters speltid utgörs av Bonhams trumsolo. Live var det inte ovanligt att Bonham drog ut på partiet i bortåt en halvtimme.

Led Zeppelin II förtjänar sitt erkännande för att ha banat väg för heavy metal-genren. Skivan skäms inte för sig, men själv tycker jag att Led Zeppelin blev betydligt mer intressanta senare i sin karriär.

Bästa spår: 01. Whole Lotta Love

2 reaktioner till “Led Zeppelin – Led Zeppelin II (1969)

  1. Tror mig aldrig köpt ett album med Led Zeppelin. Trots det tycker jag att de på varje LP av de jag lyssnat på har ett par-tre riktigt bra låtar. Men sedan kommer det jag kommenterat om innan alla dessa flumlåtar och bottennapp som många band hade på den tiden. På denna LP är det Whole Lotta Love och Heartbreaker som jag plockar ut till min Best Of spellista.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s