Bruce Springsteen – Nebraska (1982)

1982 hade Bruce Springsteen tröttnat på att ständigt behöva förklara för kollegorna i The E Street Band hur hans låtar skulle spelas. Den gamla kassettbandspelare som han hade använt sig av i många år hade gjort sitt. Han bestämmer sig för att inhandla en portabel inspelningsstudio i syfte att bättre och snabbare kunna illustrera sina visioner för dem. Rak i ryggen stövlar Springsteen in i en av New Yerseys många musikaffärer och lämnar butiken en stund senare med en toppmodern 4-spårs portastudio under armen. Väl hemma kliar han sig i huvudet en stund, och ringer sedan upp sin gitarrtekniker Mike Batlan, som får komma över och hjälpa honom att rigga upp den nya apparaten inne i bossens sovrum. Därefter trycker Springsteen på REC och spelar på studs in femton nya låtar som han nyligen skrivit. Allt händer under en och samma dag: den 3:e januari 1982.

De demo-inspelningar som Springsteen fångade på band den dagen är samma inspelningar som nio månader senare kom att släppas som Nebraska. Det gjordes några försök att stöpa om låtarna i full bandmundering, men både Springsteen och E Street Band landade snart i att dessa sombra kompositioner inte klädde något vidare i rockorkesterskruden. Sedan dess är varje Springsteen-fantasts våta dröm att lägga vantarna på den elektriska version av Nebraska som enligt ryktet ska finnas undangömd någonstans.

Nebraska är mitt favoritalbum av Springsteen. De tio avskalade och uppgivna spåren beskriver alla marginaliserade människors olika tragiska livsöden, det ena eländigare än det andra. Låtarna är nästan som egna små noveller. Av en av låtarna gjordes t.o.m. film. Sean Penns regidebut ”The Indian Runner” från 1991 baserades på texten till ”Highway Patrolman”. En ung Viggo Mortenson spelar olyckskorpen Frank; Joes bror som hela tiden hamnar i trubbel.

Bästa spår: 05. Highway Patrolman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s