Simon & Garfunkel – Wednesday Morning, 3 A.M. (1964)

Simon & Garfunkel hade det tufft i början. Deras debutplatta Wednesday Morning, 3 A.M. blev en flopp, och ledde till att duon tillfälligt splittrades. För den ganska så egenkära låtskrivaren Paul Simon var det en knäpp på näsan för självförtroendet. Han hade arbetat hårt på många av låtarna, inte minst på förstasingeln ”The Sound Of Silence – som han vid tidpunkten betraktade som något av sitt magnum opus. Låten hade han skrivit i sitt badrum under loppet av några månader mellan 1963 och 1964. Han brukade ofta spela gitarr i badrummet eftersom han gillade akustiken där inne. Mottagandet av låten blev dock inte vad han hade hoppats på. När duon uppträdde i New York för att marknadsföra det nya albumet togs inte deras musik på allvar över huvud taget. Öppningsfrasen; ”Hello darkness, my old friend”, fick publiken att brista ut i gapskratt.

Paul Simon och Art Garfunkel hade redan börjat ge upp tankarna på att musikkarriärerna skulle ta fart när ”The Sound Of Silence” överraskande började spelas på radiostationerna, över ett halvår efter det att Wednesday Morning 3 A.M. hade släppts. Simon hade vid det laget flyttat till England och Garfunkel hade återupptagit sina universitetsstudier. Simon fick singelversionen av ”The Sound Of Silence” skickad till sig på en klubbturné i Danmark, och blev förfärad över att höra att duons producent Tom Wilson hade låtit addera trummor, bas och elgitarr på låten utan att meddela eller rådgöra med varken honom eller Garfunkel. Men antagligen var det ett genidrag, för den modifierade ”The Sound Of Silence” blev en stor hit och förde samman Simon och Garfunkel igen för inspelning av en uppföljare.

Skrattar bäst som skrattar sist, antar jag.

Bästa spår: 06. The Sound Of Silence

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s