Oasis – (What’s The Story) Morning Glory? (1995)

I Manchester finns en stolt tradition av hitmakare. I början av 90-talet startade ett gäng arbetargrabbar bandet The Rain. Efter ett tag kom en viss Liam Gallagher in som sångare. Han ersatte då den sparkade originalsångaren Chris Hutton, som antagligen inte hade stått för någon remarkabel insats. Liam Gallagher såg snart till att bandet bytte namn till Oasis. Det omdöpta bandet harvade runt på klubbar i och kring Manchester en tid utan att egentligen komma någonstans, förrän Liams äldre bror Noel även han anslöt till bandet. Med Noel Gallagher fick Oasis inte bara en ny gitarrist. Bandet fick också en hel hög med låtar som han hade skrivit hemma på kammaren. Fyra år senare var Oasis ett av världens största rockband.

För några dagar sedan släpptes ”Don’t Stop”; en demo av en outgiven Oasis-låt som Noel Gallagher hade hittat när han städade ur garderoben. Det är sånt som folk får tid över att göra nu under karantäntider. Någon återförening av Oasis ska man dock inte gå och hoppas på. Av Liam Gallaghers Twitter-kommentarer att döma var han inte ens medveten om att låten skulle släppas.

Jag tycker att ”Don’t Stop” är ganska sömnig. Men tydligen ska den också komma från inspelningssessionerna under Don’t Believe The Truth och Dig Out Your Soul-eran. Redan då hade det gått tio år sedan Oasis stod på topp med (What’s The Story) Morning Glory?.

(What’s The Story) Morning Glory? var det då jättehypade Oasis andra album. Med singlar som ”Wonderwall” och ”Don’t Look Back In Anger” blev plattan en supersuccé som satte britpopen ordentligt på kartan. Skivsläppet kantades av kontroverser och bråk med britpop-rivalerna Blur, som släppte sitt The Great Escape ungefär samtidigt. ”Jag hoppas att de får AIDS och dör” sa Noel Gallagher i ett mindre genomtänkt uttalande om Blurs Damon Albarn och Alex James.

Bästa spår: 04. Don’t Look Back In Anger

2 reaktioner till “Oasis – (What’s The Story) Morning Glory? (1995)

    1. Förstår vad du menar. Det är sanslöst bra på sina bästa ställen, men tycker ändå att det finns några svagare spår som väger ner det lite. Men långt ifrån fem stjärnor är det ju definitivt inte.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s