Johnny Cash – American Recordings (1994)

Ett tag blev allt som producenten Rick Rubin rörde vid till guld. Det framgångsrecept som han använde sig av var egentligen ganska enkelt: Han gjorde ingenting. Rubin tryckte bara på REC-knappen och lät sedan artisterna hållas bäst de ville i studion. Studiotrixande var aldrig hans grej.

Mot slutet av 80-talet hade Rick Rubin gjort sig ett namn som en skicklig producent av hiphop och metal. Att han 1993 skulle söka upp och påbörja ett samarbete med countryveteranen Johnny Cash var det nog ingen som hade kunnat gissa. Vid tidpunkten hade Cash länge betraktats som en föredetting med framtiden långt bakom sig. Rubin hade dock sett Cash uppträda på Bob Dylans firande av 30 år som artist året innan och blivit ordentligt imponerad. I Cash tyckte sig Rubin se en artist som hade mer att ge, och erbjöd honom ett kontrakt på sitt skivbolag American Recordings.

Johnny Cash var först tveksam till samarbetet. Den mer än dubbelt så gamla countryveteranen blängde misstänksamt på den 30-årige stjärnproducenten och frågade vad denne egentligen avsåg att göra med hans musik. Rubin svarade med en enkel motfråga:

”Vad vill du göra?”

Med det svaret var Cash övervunnen. De två kom sedermera att bli goda vänner och hann spela in flera skivor tillsammans innan Johnny Cash gick bort 2003.

American Recordings är Johnny Cashs första soloalbum helt utan backup-musikanter. I ambitionen att fånga Johnny Cash i en minimalistisk tappning spelades hela albumet in i vardagsrummen hemma hos Johnny Cash och Rick Rubin. Tilltaget är lika enkelt som det är genialt. Det är så här som Johnny Cash ska avnjutas. Hans livsnötta baritonröst ackompanjerad av en ensam akustisk gitarr är liksom allt som krävs. För Johnny Cash innebar American Recordings en pånyttfödelse av karriären, och för Rick Rubin innebar det genistatus. Jag gillar plattan, men tycker faktiskt att duons senare försök är ännu bättre. Skön lyssning är det, hur som helst.

Bästa spår: 11. Redemption

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s