The Smashing Pumpkins – Zeitgeist (2007)

2007 återupplivade Billy Corgan det Smashing Pumpkins som hade legat i dvala sedan millennieskiftet. James Iha (gitarr) och D’arcy Wretzky (bas) från originaluppsättningen brydde han sig dock inte om att kalla in den här gången. Relationerna Corgan och dem emellan var vid tidpunkten minst sagt frostig. De ansåg att Corgan var egocentrisk och hade samarbetssvårigheter, och Corgan tyckte i sin tur att de bara var taskiga mot honom i största allmänhet. I en intervju med tidningen NME 2009 menade Corgan att Iha var den uslaste människa han hade träffat i hela sitt liv. Uttalandet blir extra intressant i ljuset av att de i skrivande stund är återförenade i en ny inkarnation av Smashing Pumpkins. Från ett utifrånperspektiv är det dock lätt att ta Ihas och D’arcys version för den mer trovärdiga, inte minst eftersom Corgan valde att spela in Zeitgeist utan någon inblandning från någon annan än sig själv och trummisen Jimmy Chamberlin. En ny basist och gitarrist väntade han med att rekrytera tills det att det var dags att turnera på albumet.

Zeitgeist släpptes i juli 2007. Skivan gick varken hem hos kritikerna eller hos hardcorefansen. Förstasingeln ”Tarantula” spelades en del på radio och öppningsspåret ”Doomsday Clock” var med i någon bortglömd ”Transformers”-film, men i övrigt dog surret kring skivan ganska snart ut. Corgan tog så illa vid sig av detta att han idag knappt vill kännas vid Zeitgeist, och faktiskt tillsett att den inte går att lyssna på via någon streamingtjänst – vilket gör den till den enda Smashing Pumpkins-skiva som inte är tillgänglig på detta sätt.

Det är lite synd tycker jag. För den första halvan av Zeitgeist (fram t.o.m. ”Tarantula” i alla fall) utgörs av ganska trevlig, klassisk Smashing Pumpkins-hårdrock. Därefter sjunker kvaliteten förvisso. Men Zeitgeist är ändå bättre än allt som släppts i Smashing Pumpkins namn efteråt.

Bästa spår: 05. Tarantula

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s