Weezer – The Blue Album (1994)

En del band kommer man alltid tillbaka till. Som t.ex. sköna nördrockbandet Weezer.

Första gången jag hörde Weezer var via en mp3 av låten ”Buddy Holly” som hade skickats till mig från en kompis över det gamla chat-programmet ICQ. Jag var lika ur led med min samtid då som jag är idag, vilket innebar att 50-talsrockaren Buddy Holly hade jag hört talas om – men inte Weezer. Det fick mig först att tro att denna altrock-dänga med distade gitarrer var en ny låt av Buddy Holly som hette Weezer. Det hade varit konstigt eftersom Holly redan vid det laget hade varit död i nästan 40 år.

När jag väl fick rätsida på det hela kom Weezer att bli ett av mina favoritband.

Weezer slog igenom strax innan de stora skivbolagen hann sönderkommersialisera alternativrocken fullständigt. 1994 var suget efter grunge och alternativrock fortfarande outtömligt. Men efter Kurt Cobains självmord var det inte längre roligt att sjunga med till Nirvanas ångestladdade texter. Weezers trallvänliga alternativrock var då precis lagom allvarligt menad för att det skulle kännas OK. Rivers Cuomo sjöng om att vara socialt obekväm, om att ha dåligt självförtroende och om att vara olyckligt kär. Det var tillräckligt vardagsdeprimerande för att var och varannan mellan 15 och 25 skulle kunna känna igen sig, men det var inte Kurt Cobain-suicidialt. Rivers Cuomo var själv ett stort fan av Nirvana, men även av heavy metal och Beach Boys – och han lät alla influenser skina igenom i detta fina debutalbum.

Weezer spelade in sitt debutalbum i New York under två månader 1993. The Blue Album blev en stor succé, mycket tack vare hitten ”Buddy Holly” – som släpptes som singel på vad som skulle ha varit Buddy Hollys 58:e födelsedag om han fortfarande hade levt. Cuomo var först tveksam till att ha med låten på skivan, eftersom han tyckte att den var för ”cheesy”. Det var på producenten Ric Ocaseks inrådan som han ändrade sig.

Bästa spår: 03. The World Has Turned And Left Me Here

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s