Guns N’ Roses – Appetite For Destruction (1987)

Många är snabba med att bunta ihop Guns N’ Roses med tramsiga pudelrockband som Poison eller Mötley Crue. Och visst, de kom fram under samma era, men Guns N’ Roses hade något punkrockigt, rått och äkta över sig som helt saknades hos deras gelikar. Ett av mina favoritklipp med Axl Rose är från en intervju på hårdrocksfestivalen Monsters Of Rock 1988, i vilken han på ett festligt sätt avfärdar idén att Guns N’ Roses skulle kunna ha någonting gemensamt med Dungeons & Dragons-rockarna Iron Maiden.

Appetite For Destruction gjorde till en början inte särskilt mycket väsen av sig. Det tog faktiskt ett helt år innan skivan slog på bred front. Det var då som tredjesingeln ”Sweet Child O’ Mine” blev en oväntad superhit och Guns N’ Roses-febern drabbade världen. Med tiden skulle Appetite For Destruction komma att bli ett av tidernas mest sålda album (till dags dato över 30 miljoner sålda ex.). Innan interna bråk och drogmissbruk slet isär originaluppsättningen av Guns N’ Roses hann bandet släppa ytterligare tre fullängdare. Ingen av dem kunde dock mäta sig med den fokuserade styrkan i debutalbumet. Från Slashs illavarslande introgitarrer i ”Welcome To The Jungle” till Axls sista skrik i ”Rocket Queen” är Appetite For Destruction ingenting mindre än ett fulländat hårdrocksmästerverk.

Guns N’ Roses började spela in Appetite For Destruction i januari 1987. Trummor, bas och gitarrer lyckades de i princip fånga under två effektiva veckor. Därefter var det Axl Roses tur… Han insisterade på att spela in sångspåren rad för rad med en sådan perfektionism att det gick hans bandkamrater på nerverna. Att han dessutom kom och gick som han behagade (och ibland inte dök upp i studion över huvud taget) underlättade inte för förståelsen.

Bästa spår: 09. Sweet Child O’ Mine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s