Creedence Clearwater Revival – Green River (1969)

Ibland vill man bara lyssna på lite hederlig gammal rock n’ roll. Som till exempel när man står i vårsolen och sandpapprar på en förrådsdörr som jag har gjort idag. Creedence Clearwater Revival handlar kanske mer om låtar snarare än om helgjutna album, men Green River är hur som helst den platta i deras katalog som kritikerna brukar hålla högst. Det är också den skivan på vilken klassikern ”Bad Moon Rising” återfinns – en låt som John Fogerty skrev om den kollektiva rädslan för en annalkande apokalyps. Låten var delvis inspirerad av en gammal film från 1941 som heter ”The Devil and Daniel Webster”, i vilken huvudkaraktären säljer sin själ till djävulen. Låtens tema är väl på sätt och vis ständigt aktuellt. Det känns som att varje tidsålder har sin föreställning om hur världen ska gå under. Förr i tiden var det alltid någon gud som skulle komma tillbaka och straffa oss. Det var enkelt att hålla reda på och praktiskt så till vida att man bara behövde följa någon allvetande predikants visdomsord för att klara sig hyfsat. I det moderna informationssamhället har vi blivit mer ombytliga av oss. På Creedence Clearwater Revivals tid var det kärnvapenkriget som skulle ödelägga vår civilisation. Ett tag var det det avsmalnande ozonlagret som hotade oss och vid millennieskiftet var det en datorbugg som skulle föra oss tillbaka till stenåldern. När Covid-19 gjorde entré för någon månad sedan gick plötsligt klimatet från att ha varit på allas läppar till yesterdays news över en natt.

John Fogerty startade Creedence Clearwater Revival lite som en motreaktion på den tidens urflippade psykedelikatrend. Fogerty var inte mycket för utdragna jam-sessioner, eller för droger heller för den delen. Han tyckte att musiken skulle vara mer rakt på sak. Ett schysst riff och en svängig refräng räcker långt, resonerade Fogerty. Det behövde kanske inte finnas ett åtta minuters gitarrsolo i var och varannan låt.

Green River var Creedence Clearwater Revivals tredje studioalbum, och det andra av tre(!) som de släppte bara under 1969. Skivan fick ett gott mottagande och genererade två stora hits (”Bad Moon Rising” och ”Green River”). Bra rock n’ roll!

Bästa spår: 05. Bad Moon Rising

2 reaktioner till “Creedence Clearwater Revival – Green River (1969)

  1. Bra tankar Emil. Han hade så rätt Fogerty och det är kanske därför dessa album med CCR håller så bra än idag. Jag har fina minnen till deras album då när de släpptes. Men det får bli på en blogg nära dig i en inte allt för avlägsen framtid (hoppas jag) 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s