Foo Fighters – One By One (2002)

I början av 2002 var Foo Fighters på vippen att splittras. Inspelningen av bandets fjärde studioalbum gick trögt och bandmedlemmarna började gå varandra ordentligt på nerverna. I en studio i Virginia mixtrade de med samma dussintal låtar månad efter månad och resultatet blev bara sämre och sämre. Dave Grohl tyckte att bandet misslyckades med att ingjuta känsla i låtarna. Enligt honom lät det ungefär som ”ett annat band som spelar Foo Fighters låtar”. Trummisen Taylor Hawkins har i efterhand kallat det som de första inspelningssessionerna i Virginia mynnade ut i för ”million dollar demos”.

I april 2002 beslutade bandmedlemmarna sig för att lägga inspelningarna av One By One på is och låta var och en ägna sig åt egna projekt ett tag. Dave Grohl gav sig då ut på turné med Queens Of The Stone Age och gitarristen Chris Shiflett startade ett band med sin bror. Taylor Hawkins och Nate Mendel kanske byggde modelljärnvägar eller något.

Efter en välbehövlig paus och en lyckad spelning tillsammans på Coachella-festivalen 2002 bestämde sig bandet för att ge One By One en ny chans. Allt tidigare inspelat material slopades då och bandet spelade in samtliga elva låtar på nytt på bara två veckor. Resultatet blev en supersuccé. ”One By One” och ”Time Like These” blir båda hitsinglar och albumet vinner en Grammy för bästa rockalbum.

One By One är det enda Foo Fighters-album som jag köpte på cd. När jag lyssnar på det får det mig att tänka tillbaka på stunder framför tjock-tv:n i logementet på Kristinehamns regemente. ZTV var ofta på och Foo Fighters video till sköna ”One By One” gick för jämnan.

Bästa spår: 04. Times Like These

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s