Tom Petty – Highway Companion (2006)

Efter magplasket med The Last DJ kom Tom Petty tillbaka i gammal god form med detta sentimentala Americana-album. Pettys ambition med Highway Companion var inte att skapa ett konceptalbum i klassisk bemärkelse, men ett slags ljudmässigt resesällskap för långa, ensamma bilfärder över ödsliga amerikanska prärielandskap. Jag tror att han lyckades ganska bra med det, även om det mest prärielika jag personligen kan relatera till än R41 mellan Borås och Varberg.

Till Highway Companion återförenades Tom Petty med sin gamla vapendragare Jeff Lynne. De båda legendarerna hade träffats 1987 på Sunset Boulevard i Los Angeles. Petty hade då lyckats fånga Lynnes uppmärksamhet genom att tuta vilt när han körde bakom honom. Nyfiken på vad det kunde vara för en tutande dåre som förföljde honom hade Lynne stannat till vid sidan av vägen, varpå Petty hade rusat fram och lovordat honom för hans arbete med produktionen av George Harrisons Cloud Nine. Petty hade därefter föreslagit att de båda skulle börja skriva låtar tillsammans. Det blev startskottet på ett samarbete som kom att sträcka sig över två Traveling Wilburys-album och – med Highway Companion inräknat – tre Tom Petty-album. På Highway Companion får dock Lynnes karaktäristiska stora sound hållas tillbaka en smula. Highway Companion är nämligen en skiva av det mer lågmälda och tillbakablickande slaget; en skiva som Petty enligt egen utsago inte hade kunnat göra tidigare eftersom han ”inte varit ärrad nog”.

Highway Companion blev Tom Pettys sista riktigt bra album. Han dog 2017 i sitt hem efter en överdos på opiater. Han är en av få artister som jag kan gräma mig lite över att jag inte hann se live innan han gick bort.

Bästa spår: 04. Down South

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s