The Rolling Stones – Exile On Main St. (1972)

För några år sedan (vid det här laget rör det sig säkert redan om ett decennium) sa Mona Sahlin någonting i stil med att ”det är häftigt att betala skatt”. Hon hade antagligen inte fått bifall av Mick Jagger eller Keith Richards. Inte av Rod Stewart, David Bowie eller Marc Bolan heller för den delen. Under en period kring 70-talets mitt gav sig brittiska pop- och rockstjärnor iväg i drivor utomlands för att smita undan det brittiska Skatteverket. Vid den här tiden hade britterna en ovanligt hög marginalskatt. Av 10 intjänade pund över en viss inkomst försvann i princip 9 av dem i skatt. Och riktigt häftigt tyckte inte Mick Jagger att det var att betala skatt.

Exile On Main St. spelade Rolling Stones in i skatteexil i Frankrike. Keith Richards hade hyrt den ståtliga herrgården Nellcôte i södra Frankrike 1971, egentligen bara med syftet att bo där. Men Keith Richards är en rastlös själ, och det dröjde inte länge innan Stones mobila inspelningsstudio hade flyttats in i herrgårdens källare. Snart var hela bandet samt annat löst folk där och härjade var och varannan natt. Det festades och drogades vilt, och mitt i den kaosartade tillvaron skapades även en hel del fantastisk musik. Enligt basisten Bill Wyman började bandet vanligtvis jobba framåt åttatiden om kvällarna, och de höll på fram till tresnåret om morgnarna.

Exile On Main St. är smutsig rock n’ roll i sin mest förädlade form, hur motsägelsefullt det än må låta. Här är Keith Richards riff som skitigast och Mick Jaggers sång som släpigast. Det är även Rolling Stones sista riktigt stora album. Bandet blixtrade förstås till emellanåt även efter detta, men de nådde aldrig igen samma höga nivå över ett helt album.

Bästa spår: 01. Rocks Off

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s