David Bowie – Pinups (1973)

Inte ens David Bowie gjorde allting rätt på 70-talet. Efter den enorma succén med Ziggy Stardust kände han väl att han ville ”ge någonting tillbaka” och bestämde sig för att spela in denna samling covers på låtar som han själv hade inspirerats av och inte tyckte hade fått den uppmärksamhet som de förtjänade. Det är m.a.o. en del ganska obskyra låtval på Pinups. The Easybeats ”Friday On My Mind” är ett, The Mojos ”Everything’s Alright” är ett annat. Bowie backas av ett delvis nytt band, men den lysande gitarristen Mick Ronson är kvar. Det hjälper dock föga. Inte ens han kan få de dessa loja tolkningar på redan från början ganska intetsägande kompositioner att låta särskilt inspirerade.

Bowie hade tidigare spelat in musik både i Storbritannien och i USA, men Pinups var hans första skiva att spelas in i Frankrike, närmare bestämt på slottet Chateu d’Heroiville utanför Paris. Ett starkt bidragande skäl till detta ska ha varit det rent ekonomiska. Genom att spela in plattan i Frankrike slapp nämligen Bowie att betala brittisk skatt på royalty-intäkterna från albumet.

Bästa spår: 08. Sorrow

En reaktion till “David Bowie – Pinups (1973)

  1. Min dåvarande flickvän köpte Pin-Ups och Alladin Sane runt årsskiftet 1973-74. Jag blev nästa lite irriterad på hennes musiksmak, Bowie var så utflippat och konstigt tyckte jag.
    Jag tror inte ens att förstod att jag det var coverversioner från 60-talshits på Pin-Ups, konstigt tycker jag, då jag varje kväll sedan 1968 lyssnat på Radio Luxemburg https://fnulerier.wordpress.com/2019/11/17/mer-an-coola-hits/

    Som jag skrev på en annan Bowie-post du publicerade, så fattade jag Bowie runt 1975-76, men då var förhållandet slut så flickvännen kunde inte får cred för hennes inköp några år tidigare 🙂

    Nu är det kanske mer nostalgi, men jag kan uppskatta dessa låtarna på albumen även nu 2020.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s