Pearl Jam – Gigaton (2020)

Detta är ett band som åldras med värdighet. Jag har svårt att komma på något annat rockband som trettio år in i karriären fortfarande låter lika nyfiket och hungrigt som Pearl Jam. När dessa grungepionjärer ifrån Seattle släpper nytt är det inte bara för att ha en ursäkt för att åka ut på turné. Det är för att de faktiskt vill säga oss någonting.

Gigaton är ett riktigt starkt album. Kanske rent av det bästa som Pearl Jam har gjort åtminstone sedan millennieskiftet. Recensioner av Pearl Jams plattor brukar alltid landa ner i huruvida skivan i fråga står sig eller inte gentemot legendariska debuten Ten. Jag tycker egentligen att det är att förminska både Ten och Gigaton att dra den jämförelsen. Det är liksom två helt olika verk vi har att göra med; där den ungdomliga energin i det tidigare är ersatt av livserfarenhetens eftertänksamhet i det senare. Båda är bra fast på olika sätt.

Pearl Jams elfte studioalbum arbetade de på under tre års tid, och är producerat av doldisen Josh Evans. Evans hade jobbat med Pearl Jam som någon slags allt-i-allo bakom kulisserna i många år, och kallades egentligen bara in för att hjälpa till med att spela in demos av några av låtarna. Vedder & co. insåg snart att demosarna blev på tok för bra för att spelas in på nytt, vilket ledde till att Evans blev den mest förvånade producenten av ett Pearl Jam-album någonsin.

Bästa spår: 12. River Cross

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s