Janis Joplin – Pearl (1971)

Vi fick nog aldrig riktigt uppleva Janis Joplins fulla potential innan hon avled i en heroinöverdos 1970. Hon hade då, 27 år gammal, brutit sig loss ifrån den psykedeliska scenen och äntligen landat i ett band och ett sound som passade och matchade hennes stora röst. Pearl var hennes andra soloalbum och ett mer moget och fokuserat verk än I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! som kom två år tidigare. Till Pearl hade hon bytt ut sitt band. Nu frontade hon Full Tilt Boogie Band, och hon hade själv aktivt valt bandmedlemmarna den här gången – utan klåfingrig inblandning ifrån förståsigpåare på skivbolaget.

Pearl (som Joplin brukade kallas av sina vänner) gavs ut postumt till fina recensioner. Vid hennes död var inspelningarna i princip klara och slutprodukten ska ha motsvarat Joplins vision för albumet. Hon hann dock aldrig spela in sången till låten ”Buried Alive In The Blues”, vilket är anledningen till att den är helt instrumental. A Capella-numret ”Mercedes Benz” var det sista som hon spelade in, bara tre dagar före sin död. Pearl genererade Janis Joplins enda hitsingel; en cover på Kris Kristoffersons ”Me And Bobby McGee”. Kristofferson hade personligen spelat upp låten för henne, men var ovetandes om att hon därefter spelat in en egen version av den tills det att han hörde den efter hennes död.

Bästa spår: 08. Mercedes Benz

2 reaktioner till “Janis Joplin – Pearl (1971)

 1. Även om jag har åldern inne så kanske jag inte uppskattade Janis Joplin just då. Men med åren tillhör hon en av de bättre i den eran. Låtarna håller fortfarande, kanske bättre t.o.m. Man hör ett litet vemod i hennes sång och de ofta bluesiga låtarna passar bra.
  Ibland kan jag lite opassande tänka att på ett sätt kanske just tidig död gjorde dem odödliga, 27-klubben har du väl hört talas om. Tänker på artister som aldrig ger upp utan harvar vidare med samma låtar 30-40 år efter deras sista hit, till slut blir det bara patetiskt.
  En bra låt med Janis är One Night Stand, känns som summerar lite av hennes liv.

  Gilla

  1. Förstår vad du menar. Hade Hendrix, Morrison eller Joplin levt tills de blivit gamla hade man förmodligen sett på dem på ett annat sätt… Bra låt One Night Stand! 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s