R.E.M. – Document (1987)

R..E.M.s gamla dänga ”It’s The End Of The World As We Know It” har i kölvattnet av Coronapandemin plötsligt börjat klättra på listorna igen. I skrivande stund ligger den på 31:e plats på iTunes. Låten släpptes som andrasingel från Document. ”The End Of The World As We Know It” är en medryckande ”Subterreanean Homesick Blues”-inspirerad historia med en typiskt för Michael Stipe stream of consciousness-aktig text.

Document inleder R.E.M.s mest framgångsrika period. Det var deras sista album för IRS Records och det första att produceras av Scott Litt. Litt skulle sedan komma att vara R.E.M.s producent t.o.m. 1996 års New Adventures in Hi-Fi. Det som Litt framför allt gjorde var att tillföra en klarare ljudbild som gjorde bandets musik mer kommersiellt gångbar. Förstasingeln ”The One I Love” blev R.E.M.s första låt på Billboardlistans topp-10. Den har kommit att bli en populär men missförstådd kärlekslåt. Låten handlar snarare om psykisk misshandel än om kärlek, vilket Stipe även erkände i en intervju med Musician Magazine 1988.

Bästa spår: 07. The One I Love

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s