Neil Young – After The Gold Rush (1970)

Idag är det inte många som vet vem Dean Stockwell är, men i början av 70-talet var han hyggligt känd åtminstone borta i staterna. Han hade varit barnskådespelare i flera storfilmer under 40-talet. Men då precis som nu var övergången från barnskådespeleriet till en lyckad skådespelarkarriär i vuxen ålder långt ifrån någon självklarhet. Mot slutet av 60-talet började de bra filmrollerna sina så sakteliga, så på inrådan av sin kompis Dennis Hopper började han skriva på ett eget filmmanus i stället. Stockwells manus var en apokalyptisk story om ett Kalifornien på väg att sjunka i havet. Precis som Neil Young umgicks Stockwell mycket i hippie-kretsarna kring Topanca Canyon vid den här tiden. Lite på omvägar hamnade ett exemplar av Stockwells manus för ”After The Gold Rush” i Youngs händer, som blev så inspirerad att han omedelbart komponerade ihop den kända låten med samma namn. Någon film blev det aldrig av ”After The Gold Rush”, och manuset är sedan länge spårlöst försvunnet, men Stockwells idé lever än idag kvar genom Neil Youngs vackra pianoballad.

Annars är Neil Youngs briljanta tredje soloalbum mest känt för fjärdespåret ”Southern Man”. Låten skrev Young som en kommentar på rasismen och förtrycket i den amerikanska södern. Bondtölpsrockarna Lynyrd Skynyrd från Florida kände sig kränkta av låten. De förstod inte alls varför 200 år av slaveri och Jim Crow-lager var någonting att gnälla om, och skrev omgående ”Sweet Home Alabama” som ett svar till Neil Young.

2012 tonade Neil Young ner den påstådda fejden med Lynyrd Skynyrd i sin självbiografi ”Waging Heavy Peace”. Han beskriver Skynyrds ”Sweet Home Alabama” som ”jättebra” och medger att han i texten till ”Southern Man” varit väl generaliserande och fördömande. ”Texten var inte helt genomtänkt, och för lätt att feltolkas”, skrev Young.

Bästa spår: 02. After The Gold Rush

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s