Lou Reed – Berlin (1973)

Lou Reed valde att följa upp dundersuccén Transformer med det mer svårtuggade Berlin. Om Transformer var en imponerande uppvisning i rock n’ roll av det mer lättsamma slaget så var Berlin en betydligt mer svårmodig affär. Berlin är en sån där skiva som tyckare ibland kan referera till som ”tidernas mest deppiga album” och liknande. Jag vågar inte tillskriva skivan det epitetet riktigt, eftersom det finns ganska många aspiranter på den titeln (hela Radioheads katalog t.ex.). Men någon partyhöjare är ju Berlin definitivt inte, i alla fall.

Till inspelningarna av Berlin tvingades Lou Reed att se sig om efter en ny producent. David Bowie, som ett år tidigare hade producerat Transformer åt honom, var inte intresserad av att jobba med honom längre. De båda rockikonerna hade blivit ovänner efter att en sen kväll hade slutat med att Reed hade slagit Bowie på käften. In kom i stället Bob Ezrin, som kanske annars är mest känd för sitt arbete med Alice Cooper.

Berlin är ett konceptalbum om ett förälskat par fast i ett svårt drogmissbruk. Texterna rör vid ämnen som självmord (”The Bed”) och om att få sina barn omhändertagna av socialen (”The Kids”). Det är genomgående mörkt. Lou Reed hade till en början storslagna planer för Berlin. Tillsammans med producenten Bob Ezrin hade han tänkt sätta upp en teaterversion av verket. Men planerna lades på is när skivan släpptes till ljumma recensioner och dåliga försäljningssiffror. Tidningen Rolling Stone gick så långt som att kalla Berlin för ”en katastrof ” i sin samtida recension. Albumet har senare fått välförtjänt upprättelse och återfinns numera på Rolling Stones lista över tidernas 500 bästa album.

Bästa spår: 08. The Kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s