The Rolling Stones – Sticky Fingers (1971)

Om man var någon i musiksvängen 1969 såg man till att ha med Andy Warhol åtminstone på något hörn i sitt kreativa arbete. Mick Jagger begrep detta, och anlitade honom för att designa omslaget till Stones nionde album Sticky Fingers. Vis av erfarenhet bad han honom specifikt att inte komplicera det hela i onödan: ”Ju mer komplicerat format, desto jävligare blir produktionen och förseningarna”, skrev Jagger i ett brev till Warhol. Jagger tänkte då förstås på Warhols omslag för Velvet Underground & Nico, som hade en banan som gick att skala på riktigt. Warhol struntade dock fullständigt i Jaggers förmanande. Det ikoniska omslaget till Sticky Fingers utrustades med en fullt användbar dragkedja, vilken man kunde dra ner och se vilka underkläder som omslagsmodellen hade på sig under jeansen. Dragkedjan försvann dock på senare utgåvor av albumet, eftersom den både fördyrade produktionen och tillfogade skador på vinylskivan.

Sticky Fingers är den andra installationen i den makalöst starka trilogi album som Rolling Stones släppte mellan 1969 och -72. Det är också den första plattan som Stones släppte på eget skivbolag. Deras kontrakt med Decca Records hade löpt ut och de var inte särskilt pigga på att förnya det. Trots att Stones vid det här laget var världens största rockband var de nämligen i princip bankrutt. Deras tidigare manager Allen Klein hade blåst dem fullständigt på pengarna som de hade tjänat under Decca-åren. Men i rättvisans namn ska det väl kanske nämnas att bandet inte var superbilligt i drift heller… Det långsiktiga ekonomiska tänkandet trumfade inte de kortsiktiga lockelserna varje gång, om man säger så.

Sticky Fingers är Rolling Stones i absolut kanonform. Från öppnande ”Brown Sugar” till avslutande ”Moonlight Mile” är det ett rakt igenom fulländat verk. På vägen lyckas de dessutom sockra med en av tidernas allra bästa låtar; fantastiska ”Wild Horses”. Vackert!

Bästa spår: 03. Wild Horses

2 reaktioner till “The Rolling Stones – Sticky Fingers (1971)

  1. Trots att jag gillar Stones har jag aldrig köpt en LP (eller CD) med dem. Just dessa år du nämner är spännande, kanske stod Stones på toppen just här.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s