Ryan Adams – Heartbreaker (2000)

När Whiskeytown upplöstes var det långt ifrån någon självklarhet att Ryan Adams hade en fin solokarriär att se fram emot. Vid tidpunkten var han helt pank, och tvingades flytta från New York tillbaka hem till Jacksonville där han hade vuxit upp. Själv såg han på framtiden med tillförsikt och började t.o.m. fundera på att ge upp musikkarriären och skaffa sig ett riktigt jobb. ”Det kändes som att jag hade haft min chans och att det var över”, erkände han för Rolling Stone i en intervju 2016. Inspelningssessionerna för Heartbreaker ägde rum i Nashville och producerades av britten Ethan Johns. Låtarna rör sig till största del om avskalade historier framförda med akustisk gitarr. Och visst avhandlas en hel del brustna hjärtan på Heartbreaker, men albumtiteln kom egentligen inte till på något mer utstuderat sätt än att en plansch med Mariah Carey iklädd en t-shirt som det stod ”Heartbreaker” på råkade vara i Ryan Adams blickfång när han över telefon fick frågan från skivbolaget vad han hade tänkt att döpa albumet till. Heartbreaker släpptes i september 2000 och hyllades av kritikerna. Det är dock inte Ryan Adams bästa skiva, men bra nära.

Bästa spår: 03. My Winding Wheel