Johnny Cash – At San Quentin (1969)

Jag är egentligen inte mycket för live-album, men undantag måste man ju få göra. Johnny Cashs framträdande på San Quentin är ett stycke populärkulturell historia i sig självt. Framträdandet är lika ikoniskt som Beatles spelning på Apple-kontorets tak eller Queens spelning på Live Aid. En del skulle hävda att Cashs konsert på Folsom Prison som hölls innan denna är strået vassare, men det tycker inte jag. San Quentin innehåller starkare låtar över lag, och den lite kortare setlisten ger den mer energi. Framträdandena är i båda fallen helt klanderfria.

Konserten spelades in på San Quentin-fängelset i Kalifornien den 24:e februari 1969. Det släpptes i juni samma år, och blev då den andra installationen i en serie live-skivor från spelningar på fängelser, varav en faktiskt är inspelad på svenska Österåker-anstalten. Cash, som själv växte upp under mycket fattiga förhållanden, kände en samhörighet med fångarna. Han såg det som att det lika gärna kunde ha varit han själv som satt där på kåken, om det inte hade slumpat sig så väl för honom med musikkarriären. I motsats till vad myten säger hade Cash dock aldrig suttit i fängelse, även om han hade spenderat åtskilliga nätter i arresten för olika mindre förseelser.

At San Quentin inleds med medryckande ”Wanted Man”; en låt som Cash fick av Bob Dylan och hade lärt sig spela bara en vecka innan konserten. Dylan hade tänkt använda låten till Nashville Skyline, med det blev aldrig av. Om man är nyfiken på att höra mer av Dylans och Cashs samarbete från den här tiden kan man med fördel plocka upp Travelin’ Thru – den senaste releasen i Dylans bootlegserie – som släpptes för några månader sedan. Där bjuds man på hela inspelningssessionen som Dylan gjorde med Cash, från vilken bara ”Girl From The North Country” tidigare släppts officiellt.

Bästa spår: 06. San Quentin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s