Elvis Presley – From Elvis In Memphis (1969)

Elvis Presleys relation till sin manager överste Tom Parker har alltid fascinerat mig. Den påminner lite om den hos ett otryggt föräldralöst barn som hamnar i klorna på en snål och elak fosterfar. Tom Parker representerar själva nidbilden av den samvetslösa och pengahungriga managern som gör allt för att mjölka profit ur sin produkt (artist). Parkers avtal med Elvis var faktiskt så förmånligt för översten att han under delar av Elvis karriär tjänade bra mycket bättre än vad Elvis gjorde själv.

1969 var det nio år sedan som Elvis hade kommit hem ifrån sin militärtjänstgöring i Tyskland, och hans tidigare så enormt framgångsrika karriär hade trampat vatten sedan dess. Eftersom överste Parker hade insett att det fanns mer pengar att tjäna på Hollywoodfilmer än på traditionella album och livespelningar hade han sett till att Elvis under hela 60-talet nästan bara sysslat med filmer och soundtracks. I takt med att filmerna bara blev sämre och sämre hade detta urvattnat Elvis varumärke fullständigt. Den typ av musik som Elvis förknippades med var dessutom inte inne längre. Nu hade ju Beatles kommit, och Rolling Stones, och Bob Dylan! 34 år gammal betraktades Elvis mer eller mindre som en relik.

Men 1969 var det inte bara biopubliken som hade tröttnat på Elvis filmer. Det hade Elvis gjort själv också. Och han gjorde nu faktiskt någonting som han mycket sällan gjorde. Han trotsade överste Parkers vilja och bestämde sig för att spela in ett nytt studioalbum, vilket då skulle bli hans första sedan 1962 som inte hade någonting med någon dålig film att göra eller var en renodlad gospel-utsvävning. Till sin producent Steve Binder sa Elvis 1968: ”Jag ska aldrig mer sjunga en låt som jag inte tror på. Jag ska aldrig mer göra en film som jag inte tror på.”

From Elvis In Memphis fick ett gott mottagande. Singeln ”In The Ghetto” blev en hit och albumet har fått status som inte bara hans comeback-album, utan som ett av hans allra bästa. Även ”Suspicious Minds” blev en hit för Elvis i samma veva. Den hade spelats in samtidigt som Elvis In Memphis men släpptes endast som singel vid sidan av. I senare återutgivningar av Elvis In Memphis har den dock letat sig in på albumet den med.

Trots Elvis uttalanden till Steve Binder återvände han ändå till Hollywood efter Elvis In Memphis för att spela in den föga minnesvärda filmen ”Change Of Habit”. Troligtvis gjorde han det mest för att uppfylla kontraktuella åtaganden, för efter det blev det inga fler filmer för Elvis Presleys del.

Bästa spår: 12. In The Ghetto

2 reaktioner till “Elvis Presley – From Elvis In Memphis (1969)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s