The Beatles – Abbey Road (1969)

Abbey Road var tekniskt sett Beatles sista album. Efterföljande Let It Be hade till stora delar spelats in redan innan Abbey Road, och bandet hade redan hunnit splittrats när det väl kom att ges ut. Den här perioden i bandets historia präglades av interna slitningar och konflikter. I något slags desperat försök att rädda bandet ville McCartney att Abbey Road skulle spelas in på samma sätt som deras allra tidigaste alster; d.v.s. i sann demokratiskt anda med alla tillsammans i studion. När det väl kom till kritan var Paul McCartney själv ironiskt nog den första att frångå den principen. Han tvingade de övriga medlemmarna att jobba i flera veckor på sin halvdana låt ”Maxwell’s Silver Hammer”; en låt som alla utom han själv avskydde. George Harrison och Ringo Starr fann sig ändå, om än motvilligt, i det hela. Lennon vägrade dock prompt att medverka på låten. Han menade att ”Maxwell’s Silver Hammer” var ”grandma-music”. I en intervju med Rolling Stone 2008 skrädde Ringo Starr inte heller orden. Han sa då att ”Maxwell’s Silver Hammer” var den sämsta låt som Beatles någonsin spelade in.

Det ikoniska omslaget blev till mest av en slump. Beatles hade från början tänkt att döpa skivan till ”Everest”. Detta efter cigarettmärket med samma namn, som en av deras studio-engineers rökte för jämnan. Tanken var då att beatlarna skulle flygas till Himalaya för att fotograferas framför Mount Everest. När det väl började dra ihop sig var det dock ingen som kände för att flänga iväg ända till Asien för några foton till albumomslaget. Någon fick då idén att ”bara gå ut och knäppa några bilder på gatan utanför studion, och kalla albumet Abbey Road i stället”. De andra nappade snabbt på förslaget.

Abbey Road finns min favoritlåt med The Beatles: ”Here Comes The Sun”, skriven av George Harrison. John Lennon medverkar för övrigt inte på den låten heller, eftersom den spelades in medan han höll och och återhämta sig efter en bilolycka. Abbey Road är ett väldigt starkt album, men det hade tjänat på att kortas ned med en 4-5 låtar. Då hade toppbetyget varit säkrat. Nu är det något filler-spår för mycket.

Bästa spår: 07. Here Comes The Sun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s