Ozzy Osbourne – Ordinary Man (2020)

Man får ha med sig att den här gubben är 71 bast och lider av Parkinsons. Utöver det lider han sannolikt sviter av ett mer eller mindre livslångt drogmissbruk. Och trots det… Jäklar vilken rock n’ roll han levererar ändå, den gode Ozzy. Hans första album på tio år är packat med energisk hårdrock som låter som om han vore åtminstone ett par decennium yngre. Till sin hjälp har Ozzy denna gång bl.a. Duff McKagan (bas) och Slash (gitarrhjälte) ifrån Guns N’ Roses. Bakom trummorna sitter Chad Smith ifrån Red Hot Chili Peppers. Ordinary Man skrevs och spelades in under loppet av bara några få veckor. Det är så man får till ett rockalbum som låter inspirerat och levande, även om det kanske rent lyrikmässigt inte är enbart briljant (för att uttrycka sig milt). Men Ozzy är smart. Han kör det taktiska stilgreppet att tidigt lägga ribban lågt. Redan i första låten befäster han lågvattenmärket med skämskudde-textraden ”I’ll make you scream, I’ll make you defecate”. Det får förstås det som följer efteråt att nästan framstå som Walt Whitmans ”Leaves Of Grass”.

Bästa spår: 05. Under The Graveyard