Tom Petty & The Heartbreakers – Damn The Torpedoes (1979)

Det måste väl vara näst intill omöjligt att inte gilla Tom Petty? Om inte för hans musik så åtminstone för personen som han var. Petty hade en skönt avslappnad inställning till business-sidan av musikbranschen. När folk hetsade upp sig över att Red Hot Chili Peppers hade stulit riffet från hans ”Mary Jane’s Last Dance” till deras ”Dani California” flinade han bara på frågan huruvida han inte skulle stämma dem och svarade: ”Jag tror inte att de menade illa. Massor av rock n’ roll-låtar låter ganska lika varandra”. Kritik mot girigheten och profithungern inom musikbranschen var också ett återkommande tema i hans låtar (han gjorde t.o.m. ett helt album på temat). Petty var en oerhört begåvad låtskrivare och han och hans band The Heartbreakers dessutom fenomenala live.

Damn The Torpedoes brukar betraktas som Pettys genombrottsalbum. Det var hans tredje tillsammans med The Heartbreakers, och det föregicks av en del juridiskt strul. Albumet fick till slut ges ut på skivbolaget Backstreet Records efter att Petty hamnat i luven med sitt gamla skivbolag.

Damn The Torpedoes öppnas upp med hitten ”Refugee” – som kom att bli en av Pettys mest kända låtar. Därefter följer åtta spår med ganska stabil och medryckande sydstatsrock, varav avslutningsnumret ”Louisiana Rain” är det starkaste av dem. Damn The Torpedoes lyfts ofta fram som ett av Pettys främsta verk. Jag tycker att han har gjort bättre, men det är helt klart lyssningsvärt.

Uttrycket ”Damn The Torpedoes” kommer från nordstats-amiralen David G. Farragut, som myntade detta under det amerikanska inbördeskriget. Under slaget vid Mobile Bay 1864 lär han, vid åsynen av sydstaternas flotta, ha rutit till sina underordnade: ”Damn The Torpedoes, Full Speed Ahead!” Med ”torpedoes” syftade man på den tiden inte på det som vi tänker på idag när man hör ordet ”torpeder”, utan man syftade på undervattensminor. Farragut tyckte alltså att nu skulle det minsann anfallas. Huruvida det låg några minor i vägen eller inte var i hans värld strunt samma. Han och hans skepp överlevde faktiskt slaget.

Bästa spår: 09. Louisiana Rain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s