Wilco – Yankee Hotel Foxtrot (2002)

Om man vill vara lite elak kan man säga att Chicago-bandet Wilco är som ett amerikanskt Radiohead med sämre låtar. På Yankee Hotel Foxtrot bäddas Wilcos klassiska Americana in i stämningsfyllda effekter. Tillsammans med Jeff Tweedys behagliga sångröst skapar det en trevlig och jämnstark lyssning. Men det där lilla extra saknas.

Ni gissade rätt! Yankee Hotel Foxtrot är nästa platta till rakning i följetongen ”album som jag tycker är överskattade”. Albumet är en sann kritikergunstling som alltid placerar sig högt på listor över 00-talets främsta. Det är ett av få album som Pitchfork har gett betyget 10/10, och det har t.o.m. tagit sig in på tidningen Rolling Stones lista över tidernas 500 bästa album. Även jag gillar Yankee Hotel Foxtrot, men jag klarar att göra det utan att för den sakens skull helt tappa fattningen. Yankee är bra, men att kalla det ett av 00-talets allra bästa är att vara väl generös.

Yankee Hotel Foxtrot var Wilcos fjärde album. Skivan spelades in 2001 och var egentligen redo att släppas redan då, men Wilcos skivbolag Reprise Records var så ointresserade av vad Jeff Tweedy och hans kompisar hade åstadkommit att de rent av vägrade. Det hela slutade med att Wilco kom överens med Reprise om att köpa loss rättigheterna till Yankee för 50 000 dollar, så att de kunde ge ut skivan på ett annat bolag i stället. Året därpå gavs albumet ut på det mindre skivbolaget Nonesuch Records.

Bästa spår: 06. Ashes Of American Flags