Beach Boys – Pet Sounds (1966)

Jag har fått höra att den här bloggen behöver provocera mer, så därför tänkte jag ägna de närmaste dagarna åt att belysa några kritikerrosade album som jag tycker är ordentligt överskattade. Först ut får bli hyllade Pet Sounds; albumet som för evigt skrev in Beach Boys i historieböckerna och gav deras härförare Brian Wilson genistatus. Och visst är det ett fullt dugligt album… men bra är det inte.

Jag förstår att man behöver betrakta Pet Sounds utifrån den kontext till vilken det kom till. Man får komma ihåg att ljudbilden som Wilson skapade var otänkbar före Pet Sounds. Wilson använde sig av okonventionella instrument och (för samtida popmusik) ovanliga harmonier. Hans influenser sträckte sig ifrån jazz till klassisk musik och pop, och han kokade ihop de spretiga ingredienserna till något som musikkännare gillar att referera till som ett mycket tidigt exempel på psykedelisk rock. Slutnotan för inspelningarna av Pet Sounds landade på för den tiden astronomiska 70 000 dollar (vilket motsvarar c:a 550 000 dollar idag). 1966 räckte det för att göra Pet Sounds till det dyraste albumet som någonsin hade producerats.

Det går dock inte att komma ifrån att Pet Sounds har åldrats mycket illa. Samma år som Pet Sounds släpptes kom även Beatles Revolver, Dylans Blonde On Blonde och Rolling Stones Aftermath. De har alla ett sound och en stil som band och artister försöker imitera än idag, över femtio år senare. Det samma går liksom inte att säga om Beach Boys Pet Sounds.

Med Pet Sounds hade Wilson ambitionen att skapa ”the greatest rock album ever made”. Han tänkte sig att albumet inte skulle ha en enda filler-låt. Man får ge honom att han lyckades åstadkomma ett hyfsat stabilt bygge, men några halvdana låtar finns där allt. Ingen hade väl exempelvis saknat ”Don’t Talk (Put Your Head On My Shoulder)” eller ”Here Today” om de hade lämnats vid sidan av?

Bästa spår: 07. Sloop John B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s