The White Stripes – Elephant (2003)

När Jack White kom på riffet till det som skulle komma att bli ”Seven Nation Army” på ett hotell i Australien tänkte han direkt att han hade ledmotivet till en James Bond-rulle på G. Ben Swank; en anställd på Whites skivbolag Third Man, var dock måttligt imponerad: ” Du kan bättre än så”, menade han. White valde ändå att spara på riffet i det fall han mot all förmodan någon gång skulle få förfrågan att göra ett Bond-soundtrack. Och det fick han faktiskt göra till slut. Tillsammans med Alicia Keys gjorde Jack White låten ”Another Way To Die” till filmen ”Quantum Of Solace” 2008. Som tur var väntade dock inte Jack White så länge med sitt Bond-riff från Australien. ”Seven Nation Army” kom med redan på Elephant och blev sannolikt 00-talets mest kända rock-anthem. Den märkliga titeln har ingen djupare innebörd än att det råkade vara så som Jack White feluttalade ”Salvation Army” (alltså frälsningsarmén) när han var liten.

The White Stripes fjärde album Elephant spelades in på bara två veckor och dessutom helt analogt. I studion användes ingen inspelningsutrustning modernare än 1963. Resultatet är rå och organisk garagerock när den är som bäst.

På något udda sätt ska man förresten kunna uttolka konturerna av en elefant på omslaget av Elephant. Det är i alla fall vad Jack White har påstått i intervjuer. Jag har stirrat mig blind på det där omslaget och ändå inte sett vare sig någon elefant eller något annat djur. Är det någon annan där ute som lyckats?

Bästa spår: 01. Seven Nation Army

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s