The White Stripes – Under Great White Northern Lights (2010)

Jag såg en halvintressant Dolly Parton-dokumentär på Netflix härom kvällen. Hon verkar för övrigt vara både cool och sympatisk. Men det var ändå inte Parton som jag kände för att lyssna på när eftertexterna började rulla. Det var The White Stripes och deras underbara cover på ”Jolene”. Den återfinns inte på något av deras studioalbum, så därför får dagens skiva bli detta live-album från 2010. Men det gör inte så mycket, för The White Stripes var egentligen bättre live än i studion.

Under Great White Northern Lights var det sista som The White Stripes släppte innan splittringen ett år senare. De sexton spåren utgörs av live-upptagningar från bandets turné i Kanada 2007. Det är väl aningen för ofokuserat och spretigt för att – som album betraktat – nå de där högre betygen, men den råa energin och spontaniteten går rakt igenom högtalarna och får en att önska att man var med där i publikhavet för tretton år sedan. Det är smått häpnadsväckande hur Jack och Meg White med bara gitarr och trummor lyckades få till en så explosiv rock n’ roll.

Bästa spår: 09. Jolene

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s