The Kinks – Lola Versus Powerman and the Moneyground, Part One (1970)

Man kan säga att bröderna Dave och Ray Davies var 60-talets motsvarigheter till bröderna Gallagher i Oasis. De var aldrig överens om någonting och kunde t.o.m. få för sig att ge sig in i handgemäng uppe på scenen. …Och bråkade de inte med varandra såg de till att bråka med någon av de andra bandmedlemmarna. Ett slagsmål på scenen mellan Dave Davies och trummisen Mick Avory under en spelning i USA 1965 slutade med att Davies hamnade på sjukhus och Avory i finkan. Det redan skamfilade rykte som dessa britter hade gjort sig i USA blev då så genomuselt att musikerfacket American Federation Of Musicians såg till att få bandets arbetstillstånd i landet indraget, vilket innebar att The Kinks inte fick spela i USA mellan åren 1965 och 1969. Många menar att The Kinks hade haft en helt annan status idag om det inte hade varit för detta. Före det att de portades från Amerika betraktades nämligen The Kinks som jämlikar med jättar som Beatles och Rolling Stones. Men 1969 var de nästan helt bortglömda, i alla fall i USA.

Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One är den första skivan som The Kinks släppte efter det att de var välkomna tillbaka till USA igen. Det är ett satiriskt konceptalbum om livet som artist och skulle egentligen ha följts upp av en del 2, men den blev aldrig av. Albumet är kanske mest känt för hitsingeln ”Lola”, som beskriver ett romantiskt möte mellan en ung man och en kvinna (som av allt att döma också är en man). Låten blev, trots sitt för tiden kontroversiella tema, en stor hit på båda sidor Atlanten. I singelversionen fick de dock ändra ”Coca-Cola” till ”Cherry Cola”. BBC hotade nämligen med att inte spela den i radio med hänvisning till att det var produktplacering.

Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One betraktas ofta som The Kinks ”comeback”-album. Skivan i sig stod inte för några försäljningsmässiga mirakel, men den gick tillräckligt bra för att bandet kunde förhandla fram ett nytt kontrakt med RCA Records och få mer kreativ frihet på köpet.

Bästa spår: 02. Strangers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s