Carly Simon – No Secrets (1972)

Vem är egentligen denna fåfänge gentleman som Carly Simon besjunger i sin jättehit ”You’re So Vain”? Ja, det är en av pophistoriens stora gåtor, och många lärda långt visare än jag själv har gått bet på svaret. Taylor Swift hävdade 2013 att Carly Simon hade avslöjat mannens identitet för henne i förtroende. Vi andra vanliga dödliga, som inte har haft högvis med låtar på Billboardlistan, får även fortsatt hålla oss till mer eller mindre kvalificerade gissningar i frågan. Genom åren har vilda spekulationer nämnt alla ifrån David Bowie till Cat Stevens som tänkbara kandidater. T.o.m. den kända skivbolagsbossen David Geffen har varit uppe för diskussion (det kan då i sammanhanget nämnas att han är gay). Carly Simon ställde det hela i ett nytt perspektiv när hon i en intervju med Howard Stern 2008 uppgav att låten i själva verket handlar om tre personer, inte en. 2015 medgav Simon att en av dessa är skådespelaren och kvinnokarlen Warren Beatty, som hon hade haft en relation med under det tidiga 70-talet. Relationen tog ett abrupt slut när hon av sin terapeut fick höra att hon inte var den enda av hans patienter som hade spenderat en natt med Beatty på sistone.

No Secrets är Carly Simons tredje studioalbum och blev hennes stora kommersiella genombrott. ”You’re So Vain” hade förstås en stor del i detta, som en av årtioendets absolut största hits. Låten åtnjuter för övrigt celebert gästspel i form av Mick Jagger på bakgrundssång. Han kom spontant förbi studion efter att ha råkat ringa Simon när hon höll på och spela in låten, och insisterade själv på att vara med på ett hörn.

Bästa spår: 03. You’re So Vain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s