Neil Young – Living With War (2006)

Living With War fick ett ganska ljummet mottagande vid releasen. Jag finner dock skivan väldigt underskattad. Det är Youngs kommentar på Irak-kriget och dåvarande politiska läge. Vid tidpunkten sa han någonting i stil med att ”jag har gått och väntat på att någon från den yngre generationen ska träda fram och säga detta, men det verkar inte hända så då får jag göra det själv”. Den då 61-åriga gubben krämade sedermera ur sig tio politiskt laddade låtar med mer energi än någonting han hade släppt sedan åtminstone Ragged Glory. Textmässigt kan det förstås kännas en smula daterat idag. I ”Looking For A Leader” sjunger han t.ex. om Barack Obama och huruvida han skulle tänkas kunna bli president (spoiler: han blev president sen). Men å andra sidan sjöng Young om Nixon på 70-talet och det materialet har ju ändå åldrats ganska väl…

Så inspirerad (och arg) som Neil Young är på Living With War har han inte visat sig sedan dess. Han hade kunnat få till en riktig klassiker om han hade bytt ut de två sista spåren (som är riktigt svaga) mot magiska ”Ordinary People”; en episk låt som Young skrev redan på 80-talet – men som han inte släppte officiellt förrän på Chrome Dreams II 2007. Tematiskt hade den passat perfekt in på Living With War.

Bästa spår: 06. Flags Of Freedom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s