David Bowie – Let’s Dance (1983)

80-talet var som en kreativ baksmälla för David Bowie, som under 70-talet hade radat upp det ena mästerverket efter det andra. Det nya decenniet inleddes förvisso föredömligt med Scary Monsters, men sedan var det som om luften gick ur en ballong. 1983 års Let’s Dance var en medioker röra av post-disco och dance-pop. Bortom några fenomenala singlar fanns här inte mycket att glädjas åt. Betänker man dessutom att en av singlarna – dessutom den bästa av dem (”China Girl”) – var en nyinspelning av en låt som han hade spelat in sex år tidigare med Iggy Pop, börjar man inse att Bowies låtgruva började sina vid den här perioden.

Paradoxalt nog blev David Bowie större än någonsin med Let’s Dance. Såväl titelspåret som ”China Girl” blev jättehits och albumet hans bäst säljande under hela karriären. Senare skulle han komma att erkänna att den enorma framgången satte griller i huvudet på honom som gjorde det svårt att skriva musik så naturligt som han hade kunnat göra tidigare. Det skulle dröja ända in på 90-talet innan Bowie hittade tillbaka till formen igen.

Bästa spår: 02. China Girl

En reaktion till “David Bowie – Let’s Dance (1983)

  1. Detta var den sista Bowieplattan jag köpte då när den kom ut. Under 70-talets första hälft fattade jag inget av Bowies musik, bara konstigt tyckte jag. När en kompis köpte Young Americans runt 1975-76 föll allt på plats. En fantastisk platta och därefter köpte jag de tidiga albumen också, och jag förstod inte hur jag tänkte då några år tidigare… Bowie var ju bra.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s