David Bowie – Station To Station (1976)

David Bowie påstod någon gång att han inte kunde komma ihåg ett skvatt ifrån skapandet av Station To Station. Det enda han visste var att skivan spelades in i Los Angeles, men det menade han att han bara hade koll på eftersom att han hade läst det i efterhand.

Station To Station skapades under kulmen av Bowies drogmissbruk. Hans favoritdrog var kokain, men han lär ha stoppat i sig det mesta. Enligt en skröna levde han på en diet bestånde av kokain, mjölk och paprika. Även om det kanske inte är helt sanningsenligt så dalade i alla fall hans vikt kraftigt under den här perioden. Bowies uppträdande blev även allt mer bisarrt. Han fördjupade sig i judisk ockultism och uppträdde excentriskt (t.o.m. för att vara Bowie) i offentliga sammanhang. I en känd intervju uttryckte han beundran för Hitler och kallade Führern för ”den första rockstjärnan”. Det förefaller förstås taktlöst, men man ska även ha klart för sig att han delvis agerade utifrån den osympatiska karaktären ”The Thin White Duke”, som han skapade och spelade inför Station To Station. Men hans beteende var otvivelaktigt även ett uttryck för hans allt mer tilltagande psykos. Bowie medgav långt senare att han mådde oerhört dåligt under den här tiden.

Station To Station formades ur Bowies drogalstrade vanvett. Det är ett märkligt och maniskt verk, men också väldigt fängslande. Öppningsspåret är en av hans absolut allra bästa låtar. Bowie refererade en gång till Station To Station som ”ett rop på hjälp”. Och det är precis vad det låter som.

Bästa spår: 01. Station To Station

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s