Dolly Parton – 9 to 5 and Odd Jobs (1980)

Så var det roliga över… Med en känsla av apatisk uppgivenhet sitter jag åter igen på bussen till jobbet. Tack vare Göteborgs sällsynt ineffektiva kollektivtrafikslösningar har jag c:a: 1,5 timme enkel väg dit, och det är ändå när spårvagnarna går hyfsat som de ska (långsamt). Min son lägger sig vid sju. Om jag slutar jobbet vid 16.30 och hinner med 17-bussen hem har jag en god halvtimme kvar att spendera tillsammans med honom innan han måste sova. Det känns lite som att jag i princip lika gärna kan överlämna honom till myndigheterna nu och återuppta bekantskapen när han fyllt arton eller så.

Visst lever vi i ett märkligt samhälle?

Vill det sig väl har jag dock ett nytt jobb på gång som ligger betydligt närmare. Jag hoppas på det…

Dolly Partons 23:e album 9 To 5 And Odd Jobs känns ju som ett passande album på dagens tema, om det nu inte vore för att det låter så jäkla klämkäckt och glatt. Dolly kan väl knappast ha jobbat på riktigt någon gång, va?

Fast oavsett hur det ligger till med det kan man inte direkt påstå att hon glidit fram på någon räkmacka. Parton växte upp i ett oerhört fattigt hem i Tennessee. Hon var barn nummer fyra i en syskonskara på tolv. Hennes far – som varken kunde läsa eller skriva – försörjde hela familjen på olika lågbetalda ströjobb medan hennes ofta sjuka mor tog hand om barn och hem. Parton besjunger sin fattiga uppväxt i många av sina låtar, varav ”Coat Of Many Colors” kanske är den mest kända.

9 To 5 and Odd Jobs är ett konceptalbum om arbetslivet. Titelspåret blev som bekant den stora hitten och den tjänade även som soundtrack till komedifilmen med samma namn, i vilken Parton själv spelade en av huvudrollerna.

Bästa spår: 01. 9 to 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s