Dire Straits – Brothers In Arms (1985)

Jag har aldrig varit särskilt petig vad gäller ljudkvalitet när jag lyssnar på musik. Jag tycker att en bra låt är en bra låt; vare sig den spelas genom påkostade Harman Kardon-högtalare eller genom den där billiga klockradion som man fick som premie när man sålde jultidningar. Det är en åsikt som jag förmodligen inte delar med audiofilen Mark Knopfler. Dire Straits-frontmannen har alltid strävat efter att optimera ljudupplevelsen i de inspelningar som han har medverkat på. Det var också anledningen till att han insisterade på att Dire Straits femte album Brothers In Arms skulle spelas in helt digitalt, vilket var ett vågat drag för sin tid. Den då toppmoderna tekniken var oerhört dyr och tenderade dessutom att krångla (det var inte ovanligt att hela inspelningar fick göras om). Uppsidan var förstås att man kunde få till ett fullkomligt kristallklart ljud, något som tilltalade Knopfler.

Med Brothers In Arms blev Dire Straits ett av världens största rockband. Ledsingeln ”Money For Nothing” – en låt skriven ur perspektivet av en hårt arbetande hantverkare som dagdrömmer om det glamorösa rockstjärnelivet – släpptes vid en perfekt tidpunkt. MTV hade precis börjat slå igenom och suget efter häftiga musikvideos var enormt. Den delvis datoranimerade videon till catchiga ”Money For Nothing” var något av det fräckaste man kunde se på MTV 1985. Det var dock inte Knopflers förtjänst. Han var helt ointresserad av musikvideos och menade att de bara distraherade från musiken. Det var i själva verket hans flickvän som i slutändan övertygade honom att faktiskt göra videon.

Sting gör förresten ett mindre gästspel på ”Money For Nothing”. Han står för falsettsång i introt och bakgrundssång i refrängen. Sting var och vindsurfade vid Montserrat (en ö i Karibien) samtidigt som Dire Straits spelade in Brothers In Arms där. De sprang på varandra och Knopfler bjöd helt enkelt in honom i studion.

Brothers In Arms är med i Guinness rekordbok som den första cd:n att sälja i mer än en miljon exemplar, och den har ofta lyfts fram som en av de skivorna som på allvar populariserade cd-formatet. Till dags dato har albumet sålt i över 30 miljoner exemplar, och är ett av de mest sålda albumen i musikhistorien.

Bästa spår: 02. Money For Nothing

2 reaktioner till “Dire Straits – Brothers In Arms (1985)

  1. Jag köpte den direkt när den släpptes på CD också. Dessutom finn alla i min samling. Jag har lyckats fått höra min stora idol på Globen också. En upplevelse som satt spår. Jag satt förresten på samma rad som Mats Ronander. Min musikaliske lillebror var också med mig. En annan gång gång skulle uppträda där köpte jag biljett förstås, men den vart inställd, han hade kört omkull på mc.

    Gillad av 1 person

  2. Se jag hade redan svarat här… videon ja, den har gjort ett stort intryck på mig. Money låten är så underbar på You Tube där Collins och Sting medverkar att man får ju ståpäls.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s