Michael Bolton – Time, Love & Tenderness (1991)

När jag startade den här bloggen gjorde jag ett medvetet val att inte betygsätta skivorna som jag skriver om. Anledningen till det är tråkiga erfarenheter från en tidigare musiksajt som jag drev för några år sedan. Att se sin favoritskiva få ett lågt betyg på någon obskyr hobbyrecensents musikblogg verkar tydligen kunna dra fram det sämsta ur människor.

Men nu när jag börjar inse att ingen läser det här ändå känner jag att jag lika gärna börja sätta lite betyg igen. För jag tycker ju att det är kul egentligen. Så fr.o.m. idag torsdagen den 30:e januari 2020 blir det betyget 1-5 stjärnor på alla skivor som jag skriver om. De som redan är publicerade har jag betygsatt retroaktivt.

Vilken skiva ska då få vara den första att föräras med ett betyg på ansedda enskivaperdag.com? Ja, det är ju alltid roligare att såga efter fotknölarna än att hylla någonting. Och allra roligast är förstås att såga någon med en lustig frisyr – så först ut får bli Michael Bolton och hans avgrundsusla Time, Love & Tenderness från 1991.

Michael Bolton har väl inte stått för många minnesvärda ögonblick i musikhistorien direkt. Men med Time, Love & Tenderness lyckades han åtminstone lämna ett bestående avtryck. Inledande låten ”Love Is A Wonderful Thing” är nämligen den låt som har genererat högst skadestånd till upphovsrättsmakaren genom tiderna avseende plagiatfall som har avgjorts i domstol. Hela fem miljoner dollar fick Michael Bolton punga ut med till Isley Brothers. Enligt devisen ”om man ska fuska kan man lika gärna göra det ordentligt” stal Bolton inte bara melodin från Isley Brothers-låten från 1964; han stal även låttiteln och delar av texten. Går det så går det.

Time, Love & Tenderness utgörs av 44 minuter superproducerad klämkäck arena-pop av det allra mest avskyvärda slaget. I egenskap av sångare och låtskrivare är Bolton den som får hållas ansvarig för majoriteten av bedrövligheterna. Men till sista låten har han faktiskt fått draghjälp av en känd låtskrivarpartner som borde ha vetat bättre; självaste Bob Dylan hjälpte faktiskt till att skriva ”Steel Bars” i ett av sina mindre nogräknade samarbeten.

Bästa spår: Det finns inga bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s