Sonic Youth – Daydream Nation (1988)

Följer någon av er true crime-serien på SVT om ”överklassmördaren” Robert Chambers? Kanske lite väl segdragen för min smak, även om jag gillar att titta på true crime-serier. Men just den här gick så långsamt framåt att jag inte kunde hålla mig ifrån att googla på upplösningen. Jag fick då av en slump reda på att ”Eliminator jr” från New York-bandet Sonic Youths fenomenala Daydream Nation handlar om just Robert Chambers. Det är inte direkt något man hade räknat ut genom att bara läsa låttexten. För den är ganska vag.

Under 80-talet gjorde sig Sonic Youth ett namn i New Yorks underground-scen. Bandet kombinerade experimentellt gitarrfeedback-oväsen, märkliga ackord och popmelodier på ett tidigare ohört sätt. Personligen har jag lite svårt för deras tidigare skivor, där oväsendet tenderas att lämnas mer utrymme än på deras senare. Plattorna som följde Sonic Youths signande till storbolaget Geffen i början av 90-talet är mer lättlyssnade, och är de som jag generellt föredrar. Undantaget som bekräftar denna regel är väl då Daydream Nation; som både var deras sista album på ett indie-bolag och det bästa album som de lyckades knåpa ihop under karriären (bandet splittrades 2011).

Sonic Youth var en kvartett i vilken alla drog sitt strå till stacken vad gäller låtskriveriet. Eftersom alla utom trummisen Steve Shelley dessutom sjöng på de låtar som de själva hade skrivit kan Sonic Youth ibland nästan låta som tre band i ett. Thurston Moore’s låtar tenderar att vara de mest melodiösa, och brukar vara dem som jag gillar bäst. Men på Daydream Nation lyckades alla formtoppa samtidigt. Även Kim Gordons låtar – som jag ibland kan ha lite svårt för – är riktigt starka denna gång. Både ”The Sprawl” och ”‘Cross The Breeze” hör till mina favoriter på skivan.

Kul kuriosa: ”Teenage Riot” handlar om Dinosaur Jr’s frontman J. Mascis. Thurston Moore ville med den beskriva en alternativ verklighet i vilken Mascis är president. Kanske ett fånigt uppslag för en låttext, men låten i sig är fantastisk.

Bästa spår: 01. Teenage Riot (om man bara har tålamod nog att vänta ut det minutlånga introt så utvecklar sig en magnifik låt)