Serge Gainsbourg – Histoire de Melody Nelson (1971)

Det känns slarvigt att lämna Frankrike innan vi har belyst Serge Gainsbourgs klassiker från 1971, så vi dröjer oss kvar där ett litet slag till. Histoire de Melody Nelson är ett konceptalbum som kretsar kring en semi-självbiografisk story om en medelålders man som inleder en romans med en tonårsflicka (Melody Nelson). Det kontroversiella ämnesvalet var helt i linje med vad man kunde vänta sig av Gainsbourg, vars hela liv kantades av skandaler. Bl.a. släppte han 1969 låten ”Je T’aime Moi Non Plus”, i vilken man kan höra en kvinna stöna. Låten ansågs så stötande att den förbjöds att spelas före klockan 23 på svensk radio. Tillsammans med sin då trettonåriga dotter Charlotte gav han 1984 ut låten ”Lemon Incest”, vars text och video anspelade på pedofili. I en direktsändning i fransk tv 1986 deklarerade en kraftigt berusad Gainsbourgh på knackig engelska till Whitney Houston att han ”want to fuck you”.

…Och det vara bara ett axplock…

Histoire de Melody Nelson är Gainsbourgs bästa album, och det har haft stort inflytande på populärmusiken. Inte minst p.g.a. ljudbilden, som har tjänat som inspirationskälla för exempelvis Beck och Portishead.

Bästa spår: 02. Ballade de Melody Nelson

En reaktion till “Serge Gainsbourg – Histoire de Melody Nelson (1971)

  1. På tal om ”Je T’aime Moi Non Plus” 1969-70 gick jag i högstadiet. Några tjejer i klassen hade fått tag på denna singel och i tecknings- och musiksalen fanns en skivspelare. På en lektion ville tjejerna under fniss spela denna singel, den kvinnliga läraren som nog kunde uppfattas som lite konstnärlig med hippiestil lät tjejerna göra det. Tydligen var hon ovetande om vad det var innan hon hörde låten. Hon upptäckte detta och förbjöd att spela låten och stängde av skivspelaren, på nåt sätt blev det kraftig diskussion mellan tjejerna och läraren. Varpå den respektingivande rektorn kallades ned och vi fick tidernas utskällning. Men låten satte sig i minnet, och jag har singeln. 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s