Morrissey – Viva Hate (1988)

Jag har aldrig riktigt förstått anledningen till att The Smiths splittrades, eller varför Morrissey och Johnny Marr knappt pratat med varandra sedan dess. I ungefärliga termer ska det i alla fall ha rört sig om att Morrissey inte gillade att Marr samarbetade med andra artister, och att Marr ville utforska andra musikstilar än vad han kände att det gavs utrymme för i The Smiths.

Hur som helst. Morrisseys första soloalbum Viva Hate kom ut bara ett halvår efter The Smiths sista album (som i och för sig gavs ut efter att The Smiths redan hade splittrats). Morrissey lämnade här inget The Smiths-fan besviken. Ljudbildsmässigt tar Viva Hate nämligen i princip över där bandet som gjorde honom känd slutade, och låtarna håller genomgående hög kvalitet. Förstasingeln ”Suedehead” presterade bättre på listorna än vad någon The Smiths-singel hade gjort. Sin vana trogen såg Morrissey även till att bjuda på lite kontrovers: I sistalåten ”Margaret On The Guillotine” önskar Morrissey livet ur den dåvarande premiärministern. Tilltaget leder faktiskt till att han blir utfrågad av den brittiska underrättelsetjänsten.

Efteråt kom albumet att kantas av en del bråk kring royaltyintäkter. Producenten och gitarristen Stephen Street erbjöds först 1 procent, vilket han tyckte var löjligt lågt för sin insats (han står trots allt med som medkompositör till alla låtarna på skivan). Efter att ha Street kopplade in en advokat höjde Morrissey budet till 2,5 procent – vilket Street ändå kunde försonas med. Samtidigt har Vini Reilly – den andra gitarristen på skivan – hävdat att det egentligen var han och inte Stephen Street som skrev alla låtarna tillsammans med Morrissey. Morrissey själv har aldrig kommenterat det hela.

Bästa spår: 06. Late Night, Maudlin Street

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s