Bruce Springsteen – Born In The U.S.A. (1984)

Trots att Ronald Reagan sedan länge är död (2004), hånas fortfarande han och hans anhängare titt som tätt för att de för fulla halsar sjöng med till låten ”Born In The U.S.A.” på något republikanskt konvent, i tron att den var någon slags patriotisk hyllningshymn till ”the US and A”.

Men egentligen var det väl inte det särskilt konstigt att de gjorde det? Lagom till Born In The U.S.A.-plattan hade ju bossen antagit skepnaden av någon slags amerikansk Hercules. Han hade tränat upp musklerna i fin strandraggarform, hade perfekt solbränna och poserade med The Star Spangled Banner både på skivomslaget och i musikvideon till titelspåret. Visst att texten i verserna utgör ganska uppenbara ledtrådar på att det inte rör sig om någon lovsång till Amerika. Men den typen av människor som besöker republikanska konvent är nog i allmänhet inte de som sitter och analyserar låttexter. Särskilt inte texterna i verserna. De finns ju bara där för att man ska komma till refrängen.

Bombastiska Born In The U.S.A. följde upp lågmälda Nebraska, men skivorna spelades faktiskt in mer eller mindre parallellt. Springsteen övervägde t.o.m. under en tid att ge ut alltihopa i ett dubbelalbum. Bossen skrev bulkvis med låtar under de här åren. Till Born In The U.S.A.-sessionerna ryktas om att det fanns runt ett åttiotal låtar att välja bland. Men producenten Jon Landau tyckte ändå att det saknades en hitsingel. Springsteen, smått förnärmad, svarade Landau att ”då kan du skriva den själv”. Bossen samlade sig dock, gick hem och komponerade ihop ”Dancing In The Dark” senare samma kväll. Landau höll käften efter det.

Videon till ”Dancing In The Dark” innehåller för övrigt en mycket ung Courtney Cox (alltså ”Vänner”-Monica). Hon är tjejen som bjuds upp att dansa med Springsteen på scenen. Det blev starten på Cox Hollywoodkarriär och landade henne snart en roll i den inte fullt lika minnesvärda (och kortlivade) tv-serien ”Misfits Of Science”, i vilken hon spelade en tonårig superhjältinna med telekinetiska krafter.

Bästa spår: 06. I’m On Fire