Radiohead – OK Computer (1997)

"A heart that's full up like a landfill
A job that slowly kills you
Bruises that won't heal
You look so tired, unhappy
Bring down the government
They don't, they don't speak for us
I'll take a quiet life 
A handshake of carbon monoxide
No alarms and no surprises"

Med föräldraledigheten i princip över känns ju dessa textrader tråkigt relaterbara igen. Det finns nog inget album som beskriver medelklassångesten hos kontorslöneslaven i det moderna tjänstesamhället bättre än Radioheads briljanta OK Computer. Känner man inte att ens ekorrs-hjulsexistens är meningslös redan innan så gör man definitivt det efter att ha lyssnat på Thom Yorkes mässande om paranoida androider, tomma skratt och ihåligt småprat i en timme.

Med OK Computer påbörjade Radiohead sin resa bort från det konventionella alternativrocksound som hade präglat deras två första plattor. Det är fortfarande ett klart gitarrdominerat album, men de elektroniska och experimentella inslagen har börjat ta allt mer plats här. Radiohead hade först planerat att producera OK Computer själva. De var vid det här laget också tillräckligt stora för att kunna göra det. Framgångarna med jättehiten ”Creep” och kritikerrosade The Bends hade gett dem den kreativa frihet de behövde. Men bandet fann Nigel Godrichs hjälp vid inspelningen av välgörenhetssingeln ”Lucky” så givande att de sedermera valde att använda honom som producent för hela albumet. Godrich har producerat varenda Radiohead-album sedan dess.

Ett fantastiskt bra album detta. Fast kanske inte till tacosen på fredagskvällen direkt.

Bästa spår: 04. Exit Music (For A Film)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s