Pink Floyd – The Wall (1979)

Det är väl kanske inte särskilt creddigt att tycka så, men jag skäms inte för att säga att mitt favoritalbum med Pink Floyd är detta sena sjuttiotalsmästerverk. The Wall är ett konceptalbum om social isolering. Sångaren och basisten Roger Waters kom på temat när han insåg att han hade börjat känna ett förakt för den allt större och vildare publik som bandet i takt med sin ökade popularitet nu spelade inför. Waters kunde helt enkelt inte relatera till alla dessa partyprissar som helt plötsligt hade börjat lyssna på Pink Floyd. Han satte omgående igång att skriva och hade snart en storyline och en hel bunt med låtar färdiga att presentera för resten av bandet.

Om Roger Waters kan man säga att han var en utmärkt låtskrivare men hade varit en usel motivationscoach. Hans diktatoriska takter i studion var inte särskilt uppskattade av vare sig bandkamrater eller producenten Bob Ezrin (som kände sig smått mobbad av Waters). Innan albumet var färdiginspelat hade bandmedlemmarna kommit så långt ifrån varandra att de till och med bodde i olika länder; Waters i Schweiz, Nick Mason i Frankrike och Gilmour och Wright i Grekland. Mycket sällan under albumets skapande var Pink Floyd i studion tillsammans.

The Wall gav Pink Floyd sin första och enda riktiga hitsingel: ”Another Brick in The Wall (Part 2)” kom att toppa listorna lite varstans i världen. Att det blev en hit får nog anses vara Bob Ezrins förtjänst. Det var han som insisterade på att bandet skulle testa att lägga ett disco-beat på låten, vilket gjorde den tusen gånger catchigare.

Bästa spår: 19. Comfortably Numb (men gitarrsolot i ”Mother” är ett av tidernas bästa)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s